Hoe moet je nu vogels ringen?
Vele vogels die we kennen zijn verplicht een vaste voetring te hebben. Voor de beginnende vogelliefhebber wordt zo goed mogelijk uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. De eerste paar keer kan dit een zenuwslopend klusje zijn, maar na enkele keren doen gaat dit vanzelf. Je kent het gezegde: al het begin is moeilijk. Als je het voor de eerste keer ziet, dan denk je van, moeten deze teentjes door dit ringetje?

Om te beginnen houd je goed in de gaten wanneer het jong uit het eitje is gekomen, zodat je weet hoe oud het jong is. Dit is belangrijk om de juiste dag te bepalen wanneer de vogel het beste geringd kan worden. De meeste vogels moeten geringd worden als ze tussen de 5 en 10 dagen oud zijn. Je kunt beter een dag te vroeg ringen dan een dag te laat. Bij een dag te vroeg kan het gebeuren dat de ring er in de loop van de dag weer af gaat en dan zal je een dag later de vogel opnieuw moeten ringen. Ben je een beetje aan de laten kant dan gaat het een heel stuk moeilijker of in het ergste geval gaat het niet meer. Ieder jaar kent zijn eigen kleur ringen.

Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe dit in zijn werk gaat en om het nog duidelijker te maken zijn er foto’s bijgevoegd. Bekijk het rustig, en mocht je zo ver zijn dat je aan het ringen gaat, blijf rustig en werk met beleid.

STAP: 1 Je neemt de vogel zo vast dat je het pootje wat geringd moet worden tussen duim en wijsvinger goed vast hebt.

 

STAP: 2 Met de andere hand kan men nu voorzichtig de ring over de 3 voorste teentjes schuiven. Om dit wat soepeler te laten gaan kan men de teentjes wat insmeren. Je kunt gebruik maken van glijmiddel, vaseline, slaolie, of levertraan.

STAP: 3 Net voor dat je bij het voetgewricht bent buig je voorzichtig de achter teen tegen de poot. (naar achter) Doe dit nogmaals rustig, de teentjes zijn nog aan het ontwikkelen en doet u dit niet op een rustige manier bestaat er de kans dat je schade aan de teentjes richt, waar de vogel misschien later problemen met krijgt. Nu kun je de ring met een beetje op en neer draaiende en druk beweging verder schuiven.

STAP: 4 Als de ring zover over de voet zit dat hij tegen het volgende gewricht aankomt, kan men voorzichtig met een tandenstoker of kaasprikker de achterste teen onder de ring uitwippen. Doe ook dit voorzichtig. Het is maar net het nageltje wat nog in de voetring zit.

STAP: 5 Schuif de ring wat op en neer over de poot, zodat je zeker weet dat de voetring goed zit. De ring zit nu om de poot en de klus is geklaard.

 

STAP: 6 Hou het vogeltje nog wel paar dagen in de gaten, het komt wel eens voor dat het vogeltje te vroeg wordt geringd, en daardoor de ring er nog af kan gaan. Ook is het mogelijk dat één van de ouders het vogeletje uit het nest gooit, omdat ze een vreemd ding in het nest zien (de voetring). Je kunt dit voorkomen door de ring te camoufleren met een ventielslangetje. Vergeet dit niet van de ring af te snijden of knippen als de jonge vogels uitvliegen, anders sterft later het pootje af mocht dit van de ring afgegaan zijn. Ook wordt de ring wel eens gekleurd zodat hij minder opvalt.