Zwolle hoofdstad / hometown Mondial 2019

Nederlands
Bruisende binnenstad

In Zwolle vind je de unieke combinatie van de historische grandeur van het rijke Hanzeverleden en de innovatieve bruisende sfeer van een moderne mini-metropool. Binnen de oude stadsmuren ontdek je een veelheid aan cultureel en culinair aanbod. Talloze festivals, de culinaire top van Nederland, spraakmakende tentoonstellingen, de mooiste boekhandel van het land, allemaal te ontdekken met het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad op de achtergrond.

In het historische centrum met de oude grachten vind je nog veel plekken van grote betekenis. De Hanze pakhuizen en statige gevelpanden tonen de oorsprong van de huidige welvaart. Hier beleef je nog de sfeer uit de tijd van Thorbecke en ontdek je waarom Zwolle een inspiratiebron was, en is, voor grote denkers.
In het historisch decor herbergt Zwolle vele terrassen, restaurants en cafés. Prikkel je smaakpapillen met de beroemde Haute Cuisine van de Librije of laat je verrassen door de vele andere chef-koks uit onze stad. Slenter op onze eeuwenoude pleinen en ontdek kleine intieme barretjes, moderne pop-up restaurants, biologische lunchrooms en supergezonde juice-bars.

Flanerend door hartje centrum kom je als vanzelf bij twee van de meest opvallende verschijningen vanZwolle. Zwolle is het trotse thuis van Museum de Fundatie en boekhandel Waanders in de Broeren.
Dompel je onder in spraakmakende tentoonstellingen en in de wondere boekenwereld. Vanuit het opvallende raam in de Fundatie heb je aan één blik genoeg: de Zwolse binnenstad ligt aan je voeten.

Zwolse feiten
  • Zwolle heeft de A-status in de top 10 van bruisende steden in een sterke regio (onderzoek van Planbureau voor de leefomgeving)
  • 3 sterren Restaurant de Librije 3 keer op rij is verkozen tot het beste Restaurant van Nederland
  • Zwolle viert ieder jaar het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland
  • De meeste bezoekers aan Zwolle komen voor het eigentijdse winkelaanbod
  • In 2017 openden publiekstrekkers Zara, Primark en Pathé bioscoop hun deuren in Zwolle
  • Museum de Fundatie trekt jaarlijks 300.000 bezoekers
  • Zwolle kent een levendige Hiphop scene met Typhoon, Rico en Sticks als ambassadeurs
  • In 2017 opende de Herman Brood Experience tegenover de Fundatie
  • Zwolle heeft met de IJsselhallen een enorm event-centre met veel parkeergelegenheid nabij het centrum in huis
  • De Sassenstraat staat in de top 10 van leukste winkelstraten van Nederland

Meer informatie op de website van
VVV Zwolle